Pengar är någonting som alla gillar att spendera på både nöjen och livsmedel. Som ungdom går en ganska stor del av pengarna till nöjen och mat vilket kan tänkas som slöseri. Pengar är något som vi behöver hela vårat liv, både som ungdom och i vuxenlivet.

Vi som ungdomar får oftast bara in en liten summa pengar varje månad i det så kallade studiebidraget som ligger på ungefär 1000 kr. Dessa pengar går till kläder, mat, bussresor, nöjen mm. Detta gör att det sällan blir pengar över i slutet av månaden. Detta är i sig inte ett stort problem då vi får in pengar varje månad.

Varför Spara?

Som 17 åring tänker man kanske inte så mycket på framtiden, som att flytta hemifrån och att jobba. Det här kan starta ett problem då ungdomar som vill flytta hemifrån ofta måste ta ett ganska stort lån av antingen en bank eller av sina föräldrar eller släktingar. Detta skuldsätter många ungdomar i ung ålder vilket ger följder som dålig ekonomi och annat i framtiden. Just därför är det viktigt att Spara pengar!

Hur sparar man?

Man kan spara på flera olika sätt, man kan själv lägga undan en viss summa pengar varje månad eller spara pengar  i ett vanligt sparkonto.

Att spara med sparkonton är troligtvis det bästa och säkraste sättet att spara pengar på. Det finns 3st olika sparkonton, Enkla sparkonton, Investeringssparkonton och placeringskonton.

Med Enkla placeringskonton binder du inte ditt sparande på något sätt. Du kan lätt spara lite pengar varje månad eller göra engånginsättningar.

Med Investeringssparkonton kan du köpa och sälja fonder, aktier och andra värdepapper utan att behöva redovisa enskilda affärer i deklarationen.

Med Placeringssparkonton binder du pengar i 1-5 år och får ränta under hela bindningstiden.

Som 17-25 åring skulle jag rekommendera Enkla sparkonton då det är det lättaste sättet att spara på och det är väldigt effektivt.

Tips på när du ska spara

  • Budgetera, en bra budget gör att risken för snedsteg blir mindre.
  • Försök att spara till ett specifikt ändamål. Det kan vara alltifrån till att spara till en TV, eller en semesterresa med mera. Detta kallas för målsparande.
  • Försök att undvika impulsköp!
  • Undvik att fara och handla när du är hungrig. Konsekvenserna kan bli att du .handlar mer än vad du behöver.
  • Om du studerar, använd studentrabatterna.
  • Köp in mat på rea och frys in.

 

 

Källor:

Allt om spara, 2017-02-14, http://www.alltomspara.se/spara-pengar

Seb.se 2017-02-16, https://seb.se/privat/spara-och-placera/borjaspara

EasyCredit 2017-02-17 https://www.easycredit.se/nyheter/2014/101-spartips-som-ger-dig-mer-pengar-over/

 

Elliot Strömmer