FÖRETAGSEKONOMI

I detta arbete tar vi hjälp av alla våra kunskaper som vi har lärt oss i från de olika ämnena som har med ekonomi att göra. Vi använder oss av våra Ekonomi kunskaper som till exempel om hur man gör en budget, tips när man gör en budget eller hur man hittar en bra balans mellan sina inkomster och utgifter. Även om hur man tar lån och undviker skulder.

PRIVATJURIDIK

Vi använder oss av våra Juridik kunskaper när vi pratar om köp av olika slag och vilka regler och lagar som gäller då.  Till exempel köp av lägenhet eller hus. I kunskapskraven på kursen privatjuridik står det att vi ska skriva om momenten Familjerätt och Arvsrätt vilket passar bra till denna uppgift då vi skriver om bostad och vad som händer om vid en eventuell bodelning och hur ett arv ska fördelas i en familj.  Det står även att vi ska skriva om Konsumenträtt och Köprätt vilket passar bra in i punkten lån och när man ska köpa något. Där skriver vi om vilka regler och lagar som gäller vid köp mellan privatpersoner samt mellan företag och privatpersoner.  Det står också att vi ska skriva om Obeståndsrätt för fysiska personer där vi ska skriva om vilka regler och lagar som gäller om man inte kan betala sina skulder. Detta skriver vi om i kategorin ”Lån och skulder”.

 

SAMHÄLLSKUNSKAP

Vi jobbar även väldigt mycket med källkritik i stor del av detta projekt. Detta går in i samhällskunskapen där vi har lärt oss att vara källkritiska och tänka efter om källan verkar trovärdig. På kursen  Samhällskunskap 1b passar detta projekt perfekt. Privatekonomi är ett av momenten som ska vara med i kursen. Det ska handla om utgifter, inkomster, budget, konsumenträtt, konsumtion mm.

Ett till viktigt område inom SHJ 1b är presentationsteknik och då är det utmärkt att använda sig av de kunskaper vi får när vi bygger en webbsida och kopplar ihop det med olika sociala medier. Avslutningsvis är det viktigt att tillämpa källkritik och göra medvetna val av säkra källor, så det kan kopplas ihop med upphovsrätt etc.