Att låna pengar menas med att man ingår ett avtal om att du lånar en summa av t.ex. en bank och sedan betalar av det med ränta. Det kan se mycket lättsamt ut, man lånar pengar och betalar av lite varje månad. Man har råd att köpa vad man vill ha, men tänker inte längre än så.

När du lånar pengar betalar du av lite varje månad, så kallad amortering. Eftersom du lånar pengar av en källa vill de ha en viss procent av lånebeloppet extra. Denna procent kallas  ränta. Ifall du har pengar på ett konto i banken så lånar de dina pengar och du får också ränta. Denna är däremot mycket lägre än då du lånar pengar.

Bildresultat för ekonomi

Innan du lånar kan du först fundera över dessa punkter:

 • Är det något viktigt du ska låna tilll? Som t.ex. en bostad, en bil etc. Eller är det något du klarar dig utan, det kan vara: kläder, skor, inredning och resor.
 • Måste du verkligen låna pengar? Eller kan du istället spara ett par månader och därför slippa återbetalning och du får istället känslan av att du köpt det själv. 

Det finns olika lån med olika höga räntor, om banken inte kan ta något som säkerhet blir räntan ofta högre. Du kan alltid förhandla om räntan.

 • Bolån används när du ska köpa eller renovera bostad, dessa har relativt låg ränta.
 • Privatlån har ofta en rörlig ränta, vilket menas med att räntan kan förändras över tiden. När du tar dessa lån är det därför viktigt att du kollar vilken den effektiva räntan är, den visar den totala kostnaden, inklusive alla avgifter.
 • Snabblån (även känt som sms-lån) har höga avgifter och räntor och dessa betalas av på kort tid. Detta är det dyraste sättet att låna pengar på. Har du inte ett väldigt stort behov att få pengar snabbt och lätt ska du undvika dessa lån. De leder ofta till stora skulder.

Många vet hur man lånar på ett smart sätt och att man ska betala av varje månad. Men många vet inte det, betalar inte räkningarna och vad kan hända då?

 • Skulderna växer snabbt, blir större och större
 • Du får en påminnelse och eventuellt en påminnelseavgift
 • Betalar du inte då, går skulden till inkasso
 • Betalar du fortfarande inte går skulden till kronofogden
 • Då kan det ske en utmätning där kronofogden gör avdrag på lön, pension eller annat. De kan också utmäta dina ägodelar som sedan säljs.
 • Har du hamnat hos kronofogden får du en betalningsanmärkning som gör att du kan få svårt att få jobb, hyra bostad, teckna abonnemang, söka lån och handla på kredit.

 

Kan du inte betala dina räkningar kan du kontakta det företag du är skuldsatt hos. Eventuellt kan ni komma överens om en avbetalningsplan.
Behöver du hjälp med att hantera dina skulder och lån kan du ta hjälp av din kommun. Dessa kan hjälpa dig med avbetalningsplaner och att söka tillstånd om skuldsanering. En skuldsanering innebär att du betalar av så mycket du kan av dina skulder i ett par år och efter det är du skuldfri och slipper betala de resterande skulderna.

 

Vill du undvika känslan att behöva låna pengar, att du inte har råd med saker och unna dig själv så ska du kolla in fliken ”sparande” och ”budget”. Där kan du läsa hur du sparar på ett smart sätt.

 

 

Ursprungskällor:

Hallå konsument, 2017-02-13, http://www.hallakonsument.se/ 

Umeå kommun, 2017-02-13,  http://www.umea.se/umeakommun/omsorgochhjalp/ekonomisocialbidrag/budgetochskuldradgivning.4.bbd1b101a585d7048000174187.html 

 

Lilly Ågebro