Flytta hemifrån är någonting nästan alla gör någon gång i sitt liv.  Ett som många stöter på är att det är svårt att få tag i en lägenhet eller hus. Det är både dyrt att hyra/köpa lägenhet men även för stor förfrågan men för litet utbud.  Att flytta hemifrån är en härlig frihetskänsla. Men det är svårt att på förhand veta vad man ska göra och vad man bör tänka på.

Men vad kan man tänka på innan man flyttar hemifrån?                                                                                                                                                 För de som som fortfarande går i skolan skulle jag ge tipset att ställa er i bostadskö. Bostadskön är en kö där man ställer sig för att kunna få det lättare att få en bostad när man flyttar. Desto längre man står i kön desto lättare blir det att få en lägenhet.

Att tänka på när man ska ställa sig i en bostadskö.                                                                                                                                                             -Man måste anmäla sig en gång varje år för att hålla kvar sin plats i kön. Om man glömmer bort att anmäla sig blir man       automatiskt sist igen.

För de som har gått ut skolan och vill flytta under en snar framtid kommer bostadskön inte att hjälpa. Då är det viktigt att man använder sina kontakter och frågar runt efter folk som kanske hyr ut deras lägenhet.

När du väl har hittat en lägenhet finns det fortfarande massor att tänka på:

  • En av det mest viktiga sakerna att första göra när du får en lägenhet är att göra en budget där du räknar ut vilka inkomster och utgifter du har varje månad. (Om du vill veta mer om budget gå till budget kategorin).  Nått annat som är viktigt är att veta vad du vill ha för stil och inredning i lägenheten.  Inredning är dyrt men det är viktigt för att ett hem ska kännas som ett hem. Ett tips skulle vara att kolla runt mellan nära och kära och se om dom har något liggande, till exempel möbler, tallrikar osv.
  • Tänk på att ha tillräckligt mycket pengar på kontot när du flyttar. Att flytta utan att ha en ekonomiskt beredd är inte så speciellt smart! Se till att du har tillräckligt på kontot för att kunna betala räkningarna de första månaderna och alla möbler och grejer du behöver till lägenheten.

När du tänker köpa möbler och annan inredning finns det olika saker som man kan tänka på.

  • Ett stort tips skulle vara att köpa mycket begagnat då det ofta finns bra kvalité för en betydligt mindre summa pengar.
  • Ett annat tips skulle vara att fråga dina släktingar och vänner om dom har något som de skulle kunna ge bort till dig eller sälja.
  • För dig som som tänker flytta hemifrån om några år kan det vara smart att önska sig möbler och annat som du kan behöva ha i ditt hem. Detta drar ned på dina kostnader när du väl flyttar.

Källor:

Fanny Staff blogg, 2017-28-02, http://fannystaaf.metromode.se/2015/06/14/10-tips-till-dig-som-ska-flytta-hemifran/

 

Elliot Strömmer