En bodelning är då två parter som antingen varit sambos eller gifta delar på sig, vid exempel skilsmässa eller dödsfall. Då kan det vara viktigt att veta vad som är sin enskilda egendom som den andra parten inte kan göra anspråk på och vad som är giftorättsgods, alltså det som ska delas lika.
Det är viktigt att veta vad man ger sig in på när man blir sambo eller gifter sig. Har du mycket egendomar och inte din partner så kan hen lämna förhållandet med mycket mer än när hen kom in.

 

Men vad som ska delas och inte är olika beroende på om ni är sambos eller gifta.

Sambo

  • Det ni haft med er innan samboförhållandet är enskild egendom. Där ingår även sådant som bilar, motorcyklar och liknande ifall de inte köpts för gemensamt användande.
    Till exempel: Ifall ni köpt en bil för 30 000 och ni betalat halva var så ingår den inte i enskild egendom och ska delas vid bodelning.
  • Gåvor och saker för enbart personligt bruk, såsom kläder och parfym är också enskild egendom.
  • Sådant som däremot är giftorättsgods är bohag och bostad som köpts under förhållandet och har i syfte att användas gemensamt. Bohag kan vara säng, stolar, bord osv.

 

Gifta

  • Här ingår det mesta i giftorättsgods. Det gäller även bilar och sådant som är köpt innan äktenskapet.
  • Det som är enskild egendom kan vara arv och gåvor skrivna i ens namn.

 

Hur man undviker vad lagen säger om bodelning för sambos och gifta kan man skriva samboavtal och äktenskapsförord. Detta kan ni läsa om under fliken “Förhållanden, juridiska dokument”.

 

Lilly Ågebro